Hoe start je een gesprek met je school?

Je maakt je zorgen over je kind. Het leren verloopt niet vlot en je kind komt thuis: vermoeid, geprikkeld, gefrustreerd en op de toppen van zijn tenen. En het leren stopt ook niet als de schoolpoort sluit. Neen, ook thuis moet het kind huiswerk maken en lessen instuderen. Maar als ouder voel je dat dat moeizaam gaat. Je kind herkent maar moeilijk letters en kleine woordjes, zelfs na veel oefenen. Of de splitsingen tot 10 worden maar niet geautomatiseerd, terwijl grote zus daar weinig moeite mee had. Je voelt het aan elke lichaamscel: hier klopt iets niet.

TIPS

  • Vraag de leerkracht of je snel een gesprek kan hebben over hoe het thuis loopt met je kind.
  • Als voorbereiding op het gesprek maak je samen met je partner een lijstje met moeilijkheden die jullie zijn opgevallen: taken en lessen die niet lukken, hoe lang je kind zich maar kan concentreren, hoe het zich gedraagt tijdens het huiswerk … Maak zeker ook een lijst aan met de zaken die het kind volgens jullie wel goed of graag doet. En welke aanpak thuis helpt.
  • Tijdens het gesprek met de leerkracht geef je duidelijk aan dat je je zorgen maakt en vertel je hoe je je daarbij voelt. Praten over je machteloosheid of frustraties mag!
  • Vraag aan de leerkracht wat hij of zij heeft opgemerkt in de klas. Vallen hem of haar ook bepaalde zaken op? Hoe gedraagt je kind zich als het iets nieuws moet leren?
  • Vraag wat er al gebeurt in de klas om de moeilijkheden op te vangen. Vraag wat je thuis best wel of niet kan doen met je kind.
  • Vraag aan de leerkracht hoe jullie ondertussen het gemakkelijkst contact houden (via agenda, sms, telefoon, mail of contact in de school) en hoe je daarbij het minste stoort.
  • Spreek tijdens het gesprek concreet af wie wat gaat proberen en spreek zeker een datum af om weer te gaan samenzitten om de evolutie te bespreken. Het kan nuttig zijn om te vragen het CLB te betrekken tijdens volgende gesprekken.
  • Hou steeds in het achterhoofd dat ook de leerkracht en de school het beste voorhebben met je kind. Samen oplossingen zoeken is de beste optie!